40 firem a institucí z oblasti kosmických technologií se sešlo na akci Ústav Heyrovského otevírá brány vesmíru

Na malebném zámku v Děčíně se 21. května 2024 uskutečnila jedinečná událost – společenské setkání "Ústav Heyrovského otevírá brány vesmíru". Akce přilákala na 70 osobností z téměř 40 průmyslových firem, akademických ústavů a veřejných institucí, které se pohybují v oblasti kosmických technologií.

Hosté se mohli těšit na zajímavé přednášky dvou významných zahraničních odborníků. Jean-Pierre Lebreton, bývalý pracovník ESA, z francouzského institutu LPC2E v Orleans nabídl pohled do budoucnosti kosmického výzkumu Sluneční soustavy a vývoje vesmírných přístrojů. Bernd Abel z univerzity v Lipsku zase přiblížil, jak se akademická sféra propojuje s průmyslem, a prezentoval tři konkrétní příklady mezinárodní spolupráce jeho výzkumné skupiny s firmami v Německu, České republice a USA.

Ústav Heyrovského se pochlubil svými úspěchy v oblasti vesmírné chemie a představil projekty, na kterých se podílí jako koordinátor nebo partner mezinárodních vesmírných misí, včetně projektů ARIEL, EnVision, SLAVIA, HyperSpec, LILA a LADA.

Akce se konala ve spolupráci se zámkem Děčín, který poskytl své impozantní prostory Rohový sál a Modrý sál. Tento zámek již druhým rokem hostí také výstavu "Dotkni se (exo)planet", připravenou Martinem Ferusem a jeho týmem z Oddělení spektroskopie. Výstava vznikla s podporou programu AV ČR Strategie AV21 – Vesmír pro lidstvo a ve spolupráci s Liborem Lenžou z Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Velké poděkování patří nejen zámku Děčín za možnost uspořádat tuto výjimečnou akci v jeho nádherných prostorách, ale i našim sponzorům: SAWtronics s.r.o., Pragolab s.r.o., S.A.B. Aerospace s.r.o. a Lightigo s.r.o. Bez jejich podpory by tato inspirativní událost nebyla možná.

Za organizační výbor:

Martin Ferus, Ján Žabka a Miroslava Macháčková

Stáhněte si Booklet akce zde