Zemřel prof. Josef Michl, světově uznávaný vědec v oborech organické a fyzikální chemie

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že 13. května 2024 náhle zemřel v Praze náš bývalý kolega a světově známý odborník na organickou a fyzikální chemii, profesor Josef Michl.

Svou profesní kariéru Josef Michl začal v našem ústavu jako postgraduální student. Po získání doktorátu strávil dva roky jako postdoktorand na univerzitách v Houstonu a v Austinu (Texas). V roce 1967 se vrátil do našeho ústavu, do skupiny Rudolfa Zahradníka. Se zkušenostmi, získanými v oblasti syntézy nových chemických sloučenin s neobvyklou strukturou, spektroskopie a kvantové chemie, byl připraven zahájit svůj vlastní výzkum. Jeho ambiciózní projekt však neprobíhal podle jeho představ kvůli omezené dostupnosti komponent potřebných pro stavbu zamýšleného spektroskopického zařízení a nakonec jej ukončila ruská okupace země v srpnu 1968.

Ruská invaze zastihla Josefa Michla v Norsku, kam se přihlásil k účasti na letní škole kvantové chemie. Po krátké úvaze se rozhodl,  že se zpět domů nevrátí. Bylo mu nabídnuto místo na univerzitě v Aarhusu v Dánsku. Na svůj roční pobyt tam vždy vzpomínal rád a s vděčností. Byla to však teprve emigrace do USA , která mu otevřela nové možnosti, jak by mohl uplatnit své schopnosti, znalosti a invenci. Současně s jeho rostoucími vědeckými úspěchy na Utažské univerzitě v Salt Lake City rostl i jeho kariérní postup na fakultě až do jmenování vedoucím chemického ústavu. Brzy následovala mnohá prestižní ocenění a pocty, z nichž je třeba zmínit alespoň členství v Národní akademii věd USA a Mezinárodní akademii kvantově molekulární vědy. Po celou dobu svého pobytu v USA, zejména na dalších pracovištích na Texaské univerzitě v Austinu (1986-1991) a na Coloradské univerzitě v Boulderu (1991-2024), udržoval kontakty s komunitou českých chemiků, hostil je ve své skupině a spolupracoval s nimi při svých častých návštěvách České republiky. 

Vzpomínáme na něj nejen jako na mentora a významného vědce, ale také jako na dobrého společníka při společenských akcích a výletech do přírody. 

Petr Čárský